MASSAGE
it's what the body needs!

Stress en Burn-out:
Hoe valkuilen ons welzijn beïnvloeden

In ons dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met uitdagingen, zowel intern als extern. Hoewel onze valkuilen op het eerste gezicht onschuldig lijken, kunnen ze een negatief sneeuwbaleffect hebben op onze mentale, emotionele en fysieke gezondheid, resulterend in stress, angst en uiteindelijk burn-out. In deze nieuwsbrief sta ik stil bij enkele van deze valkuilen, zoals perfectionisme, gebrek aan zelfzorg en andere destructieve denk- en gedragspatronen.

Gebrek aan zelfzorg

Wanneer we al onze energie spenderen aan het proberen anderen te behagen of aan zelfopgelegde normen, putten we onszelf uit. We blijven doorgaan, zelfs wanneer we uitgeput zijn, dit kan leiden tot een neerwaartse spiraal van overmatige stress en uiteindelijk tot een burn-out. Deze valkuil kan voortkomen uit een diepgewortelde behoefte aan goedkeuring, angst voor afwijzing of een gebrek aan zelfvertrouwen. Hoewel het prettig kan zijn om anderen gelukkig te maken, kan een overmatige focus op het behagen van anderen leiden tot overbelasting, frustratie en gebrek aan zelfrespect. Het is belangrijk om te leren grenzen te stellen en op te komen voor onze eigen behoeften, en tijd te nemen voor rust en herstel, zelfs als dat betekent dat we anderen moeten teleurstellen.


Perfectionisme

Hoewel het streven naar hoge standaarden op het eerste gezicht positief lijkt, kan perfectionisme verlammend werken en leiden tot overmatige stress, angst en zelfkritiek. Het kan ook leiden tot uitstelgedrag en het vermijden van uitdagingen uit angst voor mislukking. Het is belangrijk om te leren accepteren dat perfectie niet haalbaar is en dat fouten maken menselijk is. Het omarmen van fouten als leermomenten en het nastreven van vooruitgang in plaats van perfectie kan ons helpen meer voldoening te vinden in onze prestaties en om stress te verminderen.


Grenzen negeren

Grenzen stellen is een essentiële vaardigheid. Het betekent duidelijk definiëren wat voor ons acceptabel is en wat niet. Het vermogen om “Nee” te zeggen is een waardevolle vaardigheid die ons helpt om onze grenzen aan te geven en overbelasting te voorkomen. Wanneer we constant “Ja” zeggen tegen verzoeken, taken en verplichtingen, lopen we het risico onszelf te overbelasten en onze energiebronnen uit te putten. Door selectief te zijn in wat we accepteren en prioriteit te geven aan onze eigen behoeften, kunnen we onze tijd en energie effectiever beheren en een gezonde balans behouden. Hoewel het soms moeilijk kan zijn om grenzen te stellen, vooral uit angst voor confrontatie of afwijzing, is het belangrijk om te onthouden dat het voor jouw eigen welzijn en zelfrespect is.


Werkverslaving

Werkverslaving is een toestand waarin iemand obsessief bezig is met werk, vaak ten koste van andere belangrijke aspecten van het leven, zoals gezondheid, relaties en ontspanning. Het gaat verder dan hard werken of toegewijd zijn aan je baan; het is dwangmatig gedrag waarbij werk de hoogste prioriteit krijgt en andere aspecten van het leven worden verwaarloosd. Werkverslaving kan leiden tot chronische stress, uitputting, gezondheidsproblemen en problemen in persoonlijke relaties. Het is belangrijk om een gezond evenwicht te vinden tussen werk en andere levensgebieden, en om bewust tijd vrij te maken voor ontspanning, plezier en zelfzorg. Het erkennen en aanpakken van werkverslaving is essentieel voor het behoud van een gezonde en evenwichtige levensstijl.


Controlfreak

Een controlfreak heeft een excessief verlangen om grip te hebben op situaties, omstandigheden en zelfs andere mensen om ons heen. Het kan voortkomen uit een diepgewortelde angst voor het onbekende, het gevoel van onzekerheid of het verlies van controle. Hoewel een zekere mate van controle nuttig kan zijn in het leven, kan een excessieve behoefte aan controle leiden tot stress, angst en spanning in relaties en dagelijkse activiteiten. Het kan ook leiden tot frustratie wanneer dingen niet gaan zoals gepland of wanneer anderen niet aan onze verwachtingen voldoen. Het is belangrijk om te leren omgaan met onzekerheid en flexibiliteit te ontwikkelen, zodat we meer veerkrachtig en ontspannen kunnen zijn, zelfs wanneer we geen volledige controle hebben over de omstandigheden.


Conclusie

Terwijl we ons bewust worden van de valkuilen die ons welzijn kunnen beïnvloeden, is het belangrijk om te erkennen dat ze niet inherent slecht zijn. In feite zijn veel van deze eigenschappen en gedragspatronen nuttig in matige doses. Perfectionisme drijft ons tot grote prestaties, het behagen van anderen versterkt onze relaties, en controle biedt een gevoel van veiligheid. Echter, wanneer deze neigingen overmatig worden, kunnen ze ons welzijn ernstig ondermijnen, waardoor stress en burn-out ontstaan.
Het is een uitdaging om een balans te vinden tussen het omarmen van deze eigenschappen en het vermijden van overmatig gebruik ervan. Maar door bewustzijn te ontwikkelen, grenzen te stellen en prioriteit te geven aan zelfzorg, kunnen we deze valkuilen erkennen. Door te streven naar een gezonde balans waarin we onze kwaliteiten gebruiken , terwijl we ons bewust blijven van de risico’s van overmatig gebruik, kunnen we ons welzijn beschermen en een leven leiden dat vervuld is van voldoening en evenwicht.


Aanmelden Nieuwsbrief
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn